taalwijs.nu

taalwijs.nu

De toekomst van het MVT-onderwijs ligt in onze handen

Door Jenieke Blaakmeer, Julia Heemstra & Anne Marieke Keizer-Feunekes, docenten Engels in opleiding aan de Rijksuniversiteit Groningen

25 maart was het zo ver: de landelijke LIO-dag voor studenten voor de MVT. Dit jaar werd deze dag georganiseerd aan de Universiteit Utrecht. 

In alle vroegte gingen wij van Groningen richting het midden van het land, enthousiast om onze LIO-collega’s te ontmoeten die de opleiding volgen aan andere universiteiten. Om half 11 zaten we aan de koffie, en om 11 uur begon de plenaire sessie in de Paarse Zaal, met een openingspraatje door Sebastiaan Dönszelmann. 

Sebastiaan haalde verschillende gebeurtenissen aan die op dit moment in de wereld spelen: de oorlog in Gaza, de polarisatie in Nederland, de klimaatcrisis, en ga zo maar door. Hij eindigde zijn lijst van dingen waar we ons zorgen over kunnen maken met de vraag: “maar wat kan ik nou doen?” Hierna maakte hij de link naar het onderwijs en het worden van een taaldocent. Als taaldocent mogen we optreden als een verbinder, mogen we proberen om de blik van leerlingen op de wereld te vergroten, mogen we proberen om leerlingen andere culturen te laten begrijpen zodat de polarisatie afneemt, en mogen we proberen om de leerlingen klaar te stomen voor een toekomst die ze zelf als hoopvol zien. 

Sebastiaan eindigde zijn introductiepraatje met een grote bos bloemen voor Maaike Koffeman, werkend aan de Radboud Universiteit. Maaike heeft onlangs een Franse ridderorde gekregen voor alles wat ze in Nederland betekent voor de Franse taal. Maaike’s werkzaamheden werden bestempeld als een van de manieren om de vraag “maar wat kan ik nou doen?” te beantwoorden: door het doceren van een taal een verbinder worden. 

Vervolgens nam Marrit van der Guchte het woord met een presentatie over Doeltaal Digitaal. Marrit legde de verschillende mogelijkheden van digitale geletterdheid uit voor het leren van een MVT. We mochten hier in de collegezaal ook zelf mee aan de slag. We hebben in kleine groepjes gebrainstormd hoe tools zoals AI en ChatGPT gebruikt konden worden. Dit was ook meteen de ideale gelegenheid om aan anderen te vragen van welke universiteit ze kwamen en hoe hun stage beviel. 

Als laatste nam Sebastiaan het woord weer over en kregen we een heuse sneak preview van de nieuwe eindtermen die er voor alle MVT aan zitten te komen. Naast een overzicht van de eindtermen was er ook de mogelijkheid om kritische vragen te stellen aan het Meesterschapsteam MVT dat zich hier de afgelopen tijd in heeft verdiept. 

Langzamerhand begon iedereen in de zaal wat trek te krijgen, gelukkig was er een lunch verzorgd vanuit de organisatie. En wat voor een lunch! De keuze was oprecht reuze, en met nieuwe energie was er een moment om even een frisse neus te halen. Met een groep van in totaal 8 studenten uit Groningen hebben we de Utrechtse omgeving ontdekt. Helaas was het bezoeken van de Botanische Tuinen van de Universiteit Utrecht één brug te ver, maar ondanks dat heeft de zon ons goed gedaan. 

De middag stond in het teken van workshops waar we ons van tevoren voor in moesten schrijven. De eerste workshop werd omschreven als taaloverschrijdend, en de tweede workshop was gericht op één specifieke MVT. 

We hebben de eerste ronde een workshop van (wederom) Sebastiaan gevolgd over doeltaal leertaal. Tijdens deze workshop hebben we veel geleerd over hoe je nog bewuster taal in kan zetten, om leerlingen bekwamer in een taal te laten worden. Sebastiaan gaf hier een mooi voorbeeld bij. Hij vertelde dat je als docent aan een leerling kan vragen “what exercise are you doing?”, waarna een leerling waarschijnlijk “four” zal zeggen. Sebastiaan beargumenteerde dat je zo veel meer uit de doeltaal kan halen. Door bijvoorbeeld te reageren op de leerling met de woorden, “I am …”, wordt de leerling meer gepusht om “I am doing exercise four” te zeggen in plaats van alleen “four”. Dit zorgt ervoor dat de leerling in de doeltaal meer aan het leren is, en als het toevallig net in de les gaat over de present continuous dan is het al helemaal mooi meegenomen! We hebben tijdens de les nog een praktische werkvorm gedaan waarin iedereen in zijn/haar doeltaal iets moest uitleggen met als extra opdracht dat je ervoor moest zorgen dat de ‘lerende persoon’ iets moest onthouden van de MVT. Ondanks dat wij alle drie erg beroerd zijn in Spaans, zijn er toch een aantal woorden blijven hangen. Het heeft dus gewerkt!

Sebastiaan verlootte aan het einde van de les nog zijn nieuwste boek Doeltaal Leertaal waarin hij nog meer theoretische kaders en praktische tips geeft over hoe de doeltaal op een meer effectieve manier gebruikt kan worden tijdens de les. Anne Marieke is uiteindelijk de gelukkige geworden en het boek staat nu prominent bij haar in de boekenkast!

Na een kleine pauze zijn we naar de tweede workshop gegaan die gericht was op ons eigen vak: Engels. De workshop gaf nieuwe inzichten hoe je escaperooms kan gebruiken om literatuur te behandelen in de les. Na een korte introductie over hoe escaperooms en literatuur gecombineerd kunnen worden, mochten we aan de slag. Calijn de Jong had een kort deel van de escaperoom meegenomen die wij mochten proberen te kraken. We zaten er met z’n drieën dichtbij en deden erg ons best, maar helaas, de chocolaatjes gingen toch naar een ander groepje. 

Hierna hebben we zelf een onderdeel van een escaperoom gemaakt en hebben we een escaperoom van een ander groepje uitgeprobeerd. Het is een uitdaging om de goede balans te vinden tussen het “gewoon puzzelen” en het integreren van de literatuur in de escaperoom, maar achteraf waren we best wel trots op ons resultaat.

De dag vloog voorbij! Aansluitend op de tweede workshop was er een korte borrel om nog na te praten met onderzoekers, vakdidactici en andere LIO’s. Dit was hét moment om connecties te leggen en was een ontspannen manier om de dag af te sluiten. 

Rond 17:00 besloten we weer het hoge (en vertrouwde) Noorden op te zoeken, waar we rond 20:00 ’s avonds weer op het station beland waren. Het idee om nog ‘even’ in de trein te werken aan verschillende opdrachten voor school en stage is ons niet meer gelukt. We waren alle drie helemaal op na de landelijke LIO-dag, maar gelukkig wel meer dan voldaan!

 


terug

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *