taalwijs.nu

taalwijs.nu

Europees onderzoek naar tweedetaalverwerking en -verwerving

door Sjoerd Lindenburg, PhD-student aan de Universiteit Leiden en docent Engels aan het Alberdingk Thijm College

Afgelopen maand (24-27 augustus 2022) vond de 31ste editie van de EuroSLA-conferentie plaats in Fribourg/Freiburg, Zwitserland. Dit was mijn eerste internationale conferentie als junior onderzoeker en ik kan niks anders zeggen dan dat ik ben weggeblazen. Er was een breed scala aan keynotes en presentaties die bezocht konden worden, over thema’s die varieerden van onderzoek naar taalaptitude en het leren van een taal buiten de schoolcontext tot aan tweetaligheid en het beoordelen van taalvaardigheid.

Zelf mocht ik ook presenteren en had ervoor gekozen om dat in een doctoral workshop te doen. Zo’n workshop heeft als doel om discussies over huidig onderzoek van PhD-studenten te stimuleren, waarbij senior onderzoekers en andere geïnteresseerden worden uitgenodigd om hieraan deel te nemen. Ik had hier nog nooit van gehoord, maar het leek me echt een leerzame ervaring en niets was minder waar. Als docent Engels maak ik mee hoeveel mijn leerlingen worden blootgesteld aan de Engelse taal, maar ook dat zij niet altijd weten wat ze met die input aan moeten als het gaat om het leren van een taal.

Mijn onderzoek gaat dan ook over het aanleren van een moderne vreemde taal door het kijken van films, series en sociale media, en dan met name wat taalleerders doen tijdens het kijken van dergelijk materiaal om zich de taal zo efficiënt mogelijk eigen te maken. Tijdens de doctoral workshop zijn er veel goede suggesties gedaan hoe ik dat het beste aan kan pakken, zowel voor het meten van efficiënt kijkgedrag, als voor de logistieke puzzel die eye-tracking met zich mee brengt. Kortom, een zeer leuke en nuttige ervaring! Met name dank aan Elke Peters die de discussie en feedback leidde als discussant. Het was enorm prettig om naast mijn eigen begeleiders ook met anderen te kunnen sparren in zo’n formele setting die toch heel informeel aanvoelde.

Naast de doctoral workshops waren er nog drie dagen volgepland met interessante presentaties. Er waren steeds drie praatjes per ronde en per ruimte, die goed op elkaar waren afgestemd. Als bezoeker kon je dus lekker blijven zitten en genieten van de sessies. Wilde je toch gedurende een ronde switchen, dan was dat gelukkig ook goed mogelijk. Zelf ben ik vooral bij presentaties gaan zitten die te maken hadden met audiovisueel materiaal en het leren van een taal buiten school, zoals die van Elke Peters over Extramural English, Valentina Ragnis over de verwerking van ondertiteling en Anastasia Plotnikovas over bingewatching.

Behalve van de presentaties, heb ik vooral genoten van de vriendelijkheid van iedereen die aanwezig was. Het is echt een conferentie waar iedereen welkom is. Van professoren tot aan eerstejaars PhD-studenten zoals ik zelf: iedereen wordt op waarde geschat en je hebt echt het gevoel dat elkaar helpen prioriteit nummer één is. Dat alles gecombineerd met de prachtige locatie in Zwitserland (tip: als je ooit in Fribourg bent, loop de stadsmuurroute!) zal ervoor zorgen dat ik deze reis niet snel zal vergeten. Op naar de volgende EuroSLA in Birmingham!


terug

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.