taalwijs.nu

taalwijs.nu

Klets-dit, Klets-dat: de winnaars van de LOT populariseringsprijs 2022 

Door dr. Sharon Unsworth, Radboud Universiteit Nijmegen

Ik weet nog heel goed toen ik de taalwetenschap heb ontdekt. Het was het tweede jaar van mijn bacheloropleiding Frans en Duits aan Newcastle University en eindelijk kwamen er vakken voorbij die niet alleen over literatuur of cultuur gingen maar over iets wat voor mijn gevoel veel concreter was, over de taal zelf. De taalwetenschap was – en blijft – voor mij de perfecte combinatie van mijn liefde voor (vreemde) talen en het analytische. Waarom heb ik dit nu pas ontdekt, dacht ik toen. 

Het zou overdreven zijn om te zeggen dat het zaadje voor het Kletskoppen kindertaalfestival toen is geplant, maar er zit waarschijnlijk wel een kern van waarheid in. Want toen ik en mijn collega’s eind 2016 het idee kregen om zoiets op te zetten, was er niet veel nodig om mij over te halen om hier een centrale rol in te nemen. De Radboud Universiteit en het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek organiseren sinds 2017 jaarlijks in bibliotheek De Mariënburg in Nijmegen het enige festival in Nederland dat zich exclusief richt op taalwetenschap en kinderen: Kletskoppen. Onze missie: leren, informeren en amuseren rondom taal. Tijdens het festival presenteren taalonderzoekers op een speelse manier hun kennis over taal en taalontwikkeling aan kinderen van twee tot twaalf jaar en hun (groot)ouders (zie hieronder de aftermovie van 2020). Kletskoppen laat zien dat je met taal serieuze wetenschap kunt bedrijven en dat dat heel leuk en interessant is. Een waar feest dus voor alle (taal)wetenschappers in de dop!

Inmiddels is het festival uitgebreid met voortrajecten gericht op kinderen die van huis uit minder met wetenschap en taal in aanraking komen, een reeks lessen voor basisschoolkinderen (Kletskoppen in de klas), lezingen voor ouders (KletsColleges), en een tweetal online taalspelletjes die ook in de les ingezet kunnen worden (lesbrieven volgen binnenkort). Dankzij een subsidie van de NWA (Nationale Wetenschapsagenda) kunnen we onze  activiteiten uitbreiden naar drie nieuwe regio’s (het Gelderse Rivierenland, Den Haag en Parkstad Limburg). Wil je Kletskoppen in levenden lijve meemaken? Kom dan op zondag 22 mei 2022 naar Nijmegen voor de volgende editie. 

Kletsheads, een podcast over meertalige kinderen, is bedoeld voor ouders, leerkrachten en logopedisten. Het is een spin-off van het Kletskoppen Kindertaalfestival. In elke aflevering spreek ik met een deskundige over de wetenschap achter de taalontwikkeling van meertalige kinderen. Mijn eigen ervaring als moeder van twee meertalige kinderen helpt me om de wetenschap naar de praktijk te vertalen. In de rubriek Kletshead van de week horen we van kinderen hoe het is om op te groeien met twee of meer talen, en in Let’s Klets praten we met ouders en professionals over hun ervaringen met meertalige kinderen. Inmiddels is het derde seizoen al begonnen met o.a. De Taalgids, een nieuwe rubriek waarin collega taalwetenschapper Sterre Leufkens van de Universiteit Utrecht vertelt over een in Nederland veel gesproken taal, zoals het Turks, Pools of Arabisch. In 2020 ben ik ook een Engelstalige editie begonnen (www.kletsheadspodcast.org).  

Soms vraag ik me af waar ik de energie en tijd vandaan haal om dit allemaal te doen, maar de brug slaan tussen wetenschap en praktijk geeft mij zo veel voldoening, en van voldoening krijg je energie! Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik m’n leven niet kan voorstellen zonder de wetenschapscommunicatie, al blijft het soms een uitdaging om voor dit soort activiteiten een volwaardige plek te vinden binnen de voorgedefinieerde hokjes van de universitaire wereld. Het verrijkt mijn wereld als wetenschapper, want door in gesprek te gaan met kinderen, ouders en professionals krijg je beter zicht op waar onderzoek nog nodig is, en door in begrijpelijke taal uit te leggen waar je onderzoek over gaat word je gedwongen om tot de kern te komen en snap je het ook zelf beter. Ik klets de komende tijd dus graag verder …  


terug

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *