taalwijs.nu

taalwijs.nu

ANÉLA/VIOT Juniorendag 2022: Nieuwe aanwas aan het woord

door Niklas Abel, Masterstudent Toegepaste Taalkunde en docent Duitse taalvaardigheid aan de Rijksuniversiteit Groningen

Op vrijdag 22 april 2022 verwelkomde de Universiteit Leiden de gasten van de 31e Anéla/VIOT Juniorendag. Deze dag biedt jaarlijks een platform voor de taalwetenschappers van morgen om hun onderzoek te presenteren dat ze voor hun bachelor- of masterstudie of beginnende promotietrajecten hebben uitgevoerd. 

Na een warm welkom door de organisatoren opende dr. Naomi Kamoen van Tilburg University als eerste keynote speaker de juniorendag en presenteerde haar onderzoek naar het taalgebruik in kieswijzer-applicaties. Daaruit bleek dat bepaalde verwoordingen van standpunten en vragen hun begrijpelijkheid negatief beïnvloeden en dat gebruikers bij begripsproblemen niet gemotiveerd worden om zelfstandig informatie over de onderwerpen in kwestie op te zoeken.

Daarna volgden de eerste presentatiereeksen, waarbij studenten taalwetenschap hun onderzoeken naar tweedetaalverwerving en -gebruik, taalwaarneming en interactie in het klaslokaal konden presenteren. Tijdens de aansluitende informele posterpresentaties (waar onder andere originele onderwerpen zoals mansplaining en de communicatie tussen koeien werden bediscussieerd) werd voor alle deelnemers duidelijk dat de taalwetenschap geen grenzen kent. Discussies die in verband met de presentaties ontstonden, werden tijdens een informele lunch voortgezet.

Tijdens de tweede helft van de juniorendag was er een nieuwe reeks (poster)presentaties, waarin onderwerpen zoals de conversatieanalyse in verschillende contexten, taalontwikkeling bij kinderen en de communicatieve verschillen tussen moedertaalsprekers en niet-moedertaalsprekers werden besproken. Hierna waren deelnemers uitgenodigd om naar een tweede keynote speaker te luisteren: dr. Ronny Boogaart van de Universiteit Leiden presenteerde zijn onderzoek naar semantische verruimingsprocessen bij Nederlandse bijwoorden van tijd, die volgens hem toenemend argumentatief worden gebruikt.

De juniorendag eindigde met de prijsuitreiking voor de beste masterscriptie en de beste posterpresentatie. Melanie Theunis van de Rijksuniversiteit Groningen en de Radboud Universiteit won met haar posterpresentatie, waarin zij het gebrek aan morfologisch bewustzijn bij taaldocenten binnen het Nederlandse basis- en voortgezet onderwijs heeft bediscussieerd en pleitte voor meer gebruik van metalinguïstische concepten binnen het onderwijs. 

De genomineerden voor de scriptieprijs stond intussen een verrassing te wachten. Omdat de vakjury uit de voorgestelde onderzoeken niet voor één winnaar kon kiezen, werden kortweg twee prijzen uitgereikt: Moira van Puyvelde van de Universiteit Gent had met haar sociolinguïstisch georiënteerde onderzoek naar de attitudes van Vlaamse moedertaalsprekers tegenover Turkse T2-leerders de jury kunnen overtuigen – en ook Veerle Wilms van de Radboud Universiteit had met haar creatief onderzoek naar het effect van iconische gebaren en geroezemoes op de verstaanbaarheid van gesproken taal indruk op de deelnemers – en duidelijk ook de vakjury – gemaakt.

De gezellige borrel na de prijsuitreiking was de perfecte afsluiting van een bijzondere dag. Mijn conclusie: Anéla en VIOT hebben met de Juniorendag een unieke platform in het leven geroepen, waar op 22 april 2022 gepassioneerde aspirant taalwetenschappers uit Nederland, België, Duitsland en Zwitserland bij elkaar zijn gekomen om verschillende disciplines binnen de linguïstiek te bediscussiëren. Naast de mooie herinneringen, inspirerende onderzoeksprojecten en presentaties leidde deze dag vooral tot het geruststellende besef dat de toekomst van de taalwetenschap in goede handen is.


terug

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *