taalwijs.nu

taalwijs.nu

Vakoverstijgend MVT-onderwijs rond een gedicht om niet te vergeten

In het gedicht “Todesfuge” (fuga van de dood) verwerkt de Duits-Joodse dichter Paul Celan in 1945 zijn eigen ervaringen en de berichten van overlevenden van de Holocaust. “Todesfuge heeft talloze Duitse en Europese kunstenaars geïnspireerd en geldt daarom als een van de invloedrijkste kunstwerken uit de 20e eeuw.

In 2020 heeft een team van vo-docenten, didactici, wetenschappers en studenten van de Radboud Universiteit samen met ontwerpbureau Ketel educatief materiaal rondom het gedicht ontwikkeld dat in lessen Duits, Geschiedenis, CKV en Maatschappijleer kan worden ingezet. Door de verbinding van het kunstwerk met de geschiedenis van de Jodenvervolging, en door die wederom te verbinden met het hedendaagse collectieve herdenken worden leerlingen vakoverstijgend aangesproken.

Het materiaal bestaat uit een werkschrift met opdrachten en een website met online verdiepingsopdrachten, achtergrondinformatie en een docenthandleiding.

 

Onlangs is een herziene editie van het werkschrift en de website verschenen, waarin de feedback van meer dan 20 vo-docenten is verwerkt. In het kader van een masterscriptie aan de RU is in 2021 onderzoek gedaan naar de effecten van het materiaal voor de motivatie van vo-leerlingen en hun docenten bij het vak Duits gedaan (Brinkman, 2021). Een verslag van dit onderzoek verschijnt binnenkort in LT-tijdschrift.

Het project laat zien hoe het vak Duits (net zoals andere moderne vreemde talen) door inhoudelijk uitdagende, esthetisch en emotioneel aansprekende onderwerpen motiverender en relevanter kan worden gemaakt. Docenten vo kunnen het materiaal gratis bestellen via www.celan.nl. 


terug

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *