taalwijs.nu

taalwijs.nu

Duizenden taalonderzoekers virtueel in Nederland

Het AILA 2021 Wereldcongres voor Toegepaste Taalkunde werd virtueel in Groningen gehouden van 15 tot 20 augustus 2021. Van de meer dan 2000 deelnemers presenteerden de meesten onderzoek naar het leren en onderwijzen van een tweede, vreemde of meerdere talen, de psycholinguïstiek en sociale kwesties in talen, waaronder de rol van het Engels in de wereld. Opnames van de plenaire lezingen zijn gratis beschikbaar op www.aila2021.nl. Lees hier een kort verslag. 

Oorspronkelijk zou de conferentie in 2020 als een live evenement aan de Rijksuniversiteit Groningen worden gehouden, maar vanwege de pandemie werd deze uitgesteld naar 2021. Begin 2021 werd duidelijk dat een live of zelfs een hybride congres niet haalbaar was moesten we besluiten om het geheel virtueel te houden, met alleen het Groningse team en vrijwilligers ter plaatse. Wel zijn er verschillende video’s gemaakt om de afgevaardigden welkom te heten in virtueel Groningen en op het congres – neem maar een kijkje op de AILA 2021 website www.aila2021.nl (zie tabje ‘Groningen’).

Het AILA Wereldcongres bestond van oudsher uit veelal losse presentaties, maar om meer samenhang te creëren stelde het Groningse team voor om het congres te organiseren in symposia waarbij de ca. 250 organisatoren verantwoordelijk waren voor hun Call for Papers, het evalueren van bijdragen, programmering en voorzitten. Gezien het grote aantal aanwezigen lijkt het erop dat de nieuwe opzet van symposia goed werkte. 

Ondanks (of dankzij) het feit dat de conferentie online was, overtrof het aantal aanwezigen onze verwachting: er waren 2180 geregistreerde deelnemers uit 80 verschillende landen die alle continenten vertegenwoordigden: Europa 1180, Azië 396, Noord-Amerika 320, Oceanië 64 en Afrika 19. De meeste aanwezigen gaven aan dat hun interesse lag in het onderzoeken van het leren en onderwijzen van een tweede, vreemde of meerdere talen. Daarnaast waren aanwezigen geïnteresseerd in psycholinguïstiek en sociale kwesties in talen, waaronder de rol van het Engels in de wereld, zoals je kunt zien in onderstaande wordle die is gemaakt met de titels van alle symposia. 

Het vergde veel werk om de conferentie naar een virtuele omgeving om te zetten. Gelukkig bleek het platform Dryfta, dat door de developers volledig is aangepast aan de behoeften en wensen van AILA, een goede keuze. Toch bleef het lastig om een congres met ‘s ochtends en ‘s middags telkens 25 parallelle symposia gedurende vijf volle dagen simpel te houden en ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk tijdsconflicten voor sprekers uit verschillende tijdszones waren. De nodige sociale interactie hadden we met yoga, pubquiz en een virtuele stadswandeling helemaal in Gathertown opgezet – en na een beetje oefenen konden deelnemers elkaar hier makkelijk vinden en elkaar zo maar tegen het virtuele lijf lopen. 

De conferentie is door veel deelnemers zeer positief beoordeeld, inclusief de keuze van de plenaire sprekers de opzet met symposia, de virtuele omgeving en natuurlijk de hulp van onze geweldige vrijwilligers waarvan de meesten studenten en promovendi aan de RUG zijn.

Ben je enthousiast geworden: Je kunt via de www.aila2021.nl website de opnames van de plenaire lezingen gratis bekijken. Dat zijn achtereenvolgens:

  • Diane Larsen-Freeman: From the ‘What if’s’ to the ‘So what’s’: Updating our understanding of second language development from a complex dynamic systems perspective
  • Carmen Munoz: Language learning through audiovisual input in and out of the classroom
  • Qiufang Wen: The production-oriented approach to the instructed second language acquisition: What has happened in the post-method era?
  • Hans-Jörg Schmid: Communication, cognition and convention: How does language emerge from the interaction of usage, minds and communities and what this means for applied linguistics?
  • Simone Pfenninger: Questioning causality in applied linguistics
  • Alastair Pennycook: Towards a critical applied linguistics for the 2020s: Rethinking our field again

Heb je de smaak te pakken? AILA 2023 zal in Lyon, Frankrijk, plaatsvinden. Hou deze nieuwsbrief in de gaten.

AILA 2021 werd georganiseerd onder auspiciën van ANéLA, de Nederlandse vereniging voor toegepaste taalkunde, door een team van Groningse toegepast taalkundigen, elk met hun respectieve taken: Prof. Em. Marjolijn Verspoor (voorzitter); Prof. Dr. Marije Michel (covoorzitter); Prof. Dr. Wander Lowie (Scientific Chair) Prof. Em. Kees de Bot (Plenaire programmering); prof. dr. Merel de Keijzer (Vrijwilligers); Dr. Sake Jager bijgestaan ​​door May Wu (ICT); Dr. Rasmus Steinkrauss (Financiën) en Dr. Audrey Rousse Malpat (Sociaal programma) en het Groninger Congres Bureau (Concept by Design).


terug

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *