taalwijs.nu

taalwijs.nu

Nederlands in de plus

door
Els Stronks

Door Els Stronks:

 

Idealiter maken de nieuwe curricula die Curriculum.nu ontwerpt, alle schoolvakken attractiever voor nieuwsgierige leerlingen. Mij lijkt de grootste skill die elke 21ste-eeuwse leerling moet hebben, de skill om raad te weten met de eigen nieuwsgierigheid. Wat doe je als een onderwerp je buitengewoon interesseert? Hoe duik je er helemaal in, en waar vind je gelijkgestemden met wie je eindeloos kunt zoeken, discussiëren en puzzelen om meer te weten te komen?

Voor heel veel schoolvakken konden leerlingen daarvoor al terecht in plusprogramma’s. In economie geïnteresseerden vinden elkaar bij Jong Ondernemen , anglofielen storten zich op Cambridge Engels en voor anderen is het Platform Bètatechniek het walhalla.

Voor leerlingen die zich verder in de Nederlandse taal en cultuur wilden verdiepen, in welke schooltype dan ook binnen het voortgezet onderwijs, was zoiets er nog niet. Daarom bestaat sinds begin september PlusNederlands. Dat is een plusprogramma met een Olympiade, Onderzoekslab en Schrijfakademie, gemaakt door de opleidingen Nederlandse taal en cultuur in Nederland en Vlaanderen, onder coördinatie van de Utrechtse opleiding Nederlands.

Dit plusprogramma wordt de komende jaren uitgebouwd, naar we hopen steeds in nauwe samenwerking met de ontwikkelaars van het nieuwe curriculum Nederlands. Hoe doen we dat zonder elkaar in de weg te lopen?

Schrijfakademie

Het huidige schoolvak Nederlands doet niet veel met de grootste wens van veel scholieren om bij het vak Nederlands meer te schrijven. Dat terwijl je taal en cultuur het beste leert doorgronden en begrijpen als je er ook zelf mee bezig bent. Om die reden heeft het Curriculum.nu-team Nederlands de bouwsteen ‘Creatief schrijven’ ontwikkeld. In de Schrijfakademie gaan we, zoals het een plusprogramma betaamt, net dat stapje verder: daar stellen we dat goede schrijvers ook goede lezers zijn, en koppelen we schrijf- aan leesoefeningen.

Olympiade Nederlands

De grenzen van hun vermogen de Nederlandse taal te doorgronden, zoeken de leerlingen op in de Olympiade Nederlands. De Olympiade is een wedstrijd waarin leerlingen vanaf 15 jaar puzzels oplossen over de Nederlandse taal en Nederlandstalige culturen. Bijzonder is hier dat ook de Vlamingen meedoen: de Olympiade zal dus meer nog dan het schoolvak het accent kunnen leggen op interculturele communicatie en interculturele verschillen. Die openbaren zich op alle maatschappelijke terreinen waarin de Nederlandse taal een grote rol speelt: bijvoorbeeld bij juridisch taalgebruik, maar ook in de literatuur en in het taalsysteem.

Onderzoekslab

Speciaal voor leerlingen die een studie Nederlands overwegen en zich meer dan het nieuwe curriculum toelaat als onderzoeker willen ontwikkelen, is er in het plusprogramma ook een onderzoekslab waarin onderzoek naar de Nederlandse taal en cultuur in detail kan worden bestudeerd en nagevolgd. Naar verwachting zal dit onderzoekslab vooral voor leerlingen uit 5-6vwo interessant en bruikbaar zijn, en een schakel kunnen vormen tussen het schoolvak Nederlands en de studie Nederlands.

PlusNederlands is in aanbouw, maar nog niet af; dat kan ook niet, omdat de curriculumherziening een moving target is en we ons daarop richten bij de inrichting van het plusprogramma. Wie meer wil weten, of een bijdrage wil leveren aan PlusNederlands: mail ons via info@plusnederlands.nl!

 

Els Stronks

 

Deze blog maakt deel uit van ‘Geef handen en voeten aan Curriculum.nu’, een reeks die tot doel had eerste ideeën rond de verdere uitwerking van Curriculum.nu te verzamelen van de aanloop naar de presentatie van de eindproducten tot aan de landelijke studiedag van Levende Talen. Klik hier voor een overzicht van alle blogs.

 


terug

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *